Raptr - Gyűjtőprogram kockáknak

Szeretnéd, ha a Steames, XFire-ös, Live-os, PS3-as stb. játékaidat és statisztikáidat egy program követné nyomon? Akkor kattints a továbbra...


Aki hosszabb ideje játszik, és mondjuk nem veti meg az eredeti játékokat sem, az jó eséllyel rendelkezik már többféle, a játékokat nyilvántartó, követő accounttal. Ilyenekre gondolok, mint például a Steam, a Games for Windows Live (vagy ugyanennek Xboxos változata), esetleg a PS3 és a Wii hasonló megoldásai. Sokak biztosan rendelkeznek XFire, MSN, AIM stb. hozzáféréssel, és/vagy akár World of Warcraft karakter(ek)kel. A legtöbb ilyen programhoz létezik egy-egy "kijelző" kis programocska, amivel például a WoW-os karaktereket, a különböző játékokkal töltött időt, vagy az azokban szerzett achievementeket lehet nyomon követni. Azonban ezek mind-mind elkülönültek egymástól... idáig.

Pontosabban lassan három évvel ezelőttig, akkortájt indult ugyanis a Raptr nevű program, mely jelenleg is még béta változatban él. Röviden és tömören fogalmazva a Raptr összefogja nagyjából az összes, eddig említett keretprogramot egy közös felhasználói fiókba. És még többet is tud...

A rendszer beüzemeléséhez először is szükség van egy aprócska Raptr kliensre. Ezt letöltve, telepítve és regisztrálva máris megadhatjuk néhány adatunkat, például kapásból bevonhatjuk MSN-azonosítónkat, ezzel lecserélve a programot. Regisztrálás és indítás után a kliens kapásból begyűjti, milyen játékaink vannak telepítve, és hozzáadja az adatbázishoz. De ez még csak a kezdet, sok-sok dolgot tehetünk még:

  • importálhatjuk a Steam, Xbox Live, Wii, PS3, Xfire profilunkat. Ekkor onnan átveszi a program a rendelkezésre álló adatokat: a játékokban megnyitott achievementeket és a lejátszott órákat.
  • manuálisan is hozzáadhatjuk a játékainkat a saját listánkhoz. PC-n több mint hatezer, XBoxon és a többi konzolon is többezer játékból áll az adatbázis. Ezek mindegyikéhez egyedi adatlap tartozik, a játék főbb adataival, játékosok értékeléseivel, játszott órák számával, a játék dobozképével, hasonló játékokkal, főbb hírekkel (IGN, Gamespot hírek alapján, ha jól veszem ki).
  • az előző ponthoz megfelelően mi is értékelhetjük a meglévő játékainkat, pár sorral, és pontokkal.
  • amíg fut a kliens, automatikusan jegyzi, mennyit játszottunk, illetve milyen achievementeket szereztünk - ha az achievement játékon kívül is elérhető, mint pl. a Live az a Steam esetében.
  • barátokat vehetünk föl, láthatjuk, milyen játékaik vannak, mivel játszanak épp, vagy akár a kliensen keresztül tudunk velük csevegni. Nem tiszta még számomra, hogy akár platformokon keresztül is lehet-e, tehát pl MSN-ből Steambe, de nem tartom kizártnak, ki kell próbálni. Összehasonlíthatjuk velük achievemenjteinket, rangsorolhatjuk, baráti körünkből hányadik helyen állunk öcsiszámban az adott játékban.
  • statisztikákat nézhetünk meg a Raptr-t használó játékosokról: melyik játékkal játszanak a legtöbben, milyen achievementeket nyitottak meg, stb.
  • megadhatjuk a WoW-os karakterünket, ekkor annak achievementjei is megjelennek. De más játékban használt nevünket is megadhatjuk, ha azt szeretnénk, hogy el tudjanak érni.
  • megoszthatjuk a játékkal töltött adatainkat Facebookon vagy Twitteren, de csinálhatunk többféle kisképet is fórumokra, oldalakra:
Raptr Forum Signature

Raptr Forum Signature




Emellett természetesen nevet, képet, mottót adhatunk meg, az oldalon pedig többféle (játékos) skin közül választhatunk. Mint látható tehát, igen sokféle funkcióval rendelkezik a program, és a legjobb tulajdonsága, hogy a sok különféle klienst egybefogja. Hogy a népszerű kifejezéssel éljek: nem hiányozhat egyetlen, valamirevaló kocka programjai közül sem. :)

Ha feltelepítitek, vegyetek fel barátnak bátran, meglepő módon (ha még nem derült volna ki a fenti képekből) Leon121 néven szerepelek. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése